Nůž v kuchyni je naprosto nepostradatelným pomocníkem. Příprava pokrmů by bez nožů probíhala jen velmi těžko nebo vůbec. Aby vám vaření a s tím spojené krájení nebo porcování dělalo jen radost, měli byste doma mít kvalitní nože, se kterými se při práci netrápíte. Dnes je trh zahlcen všelijakými profesionálními noži z různých materiálů, které jsou určeny speciálně pro určitý druh surovin nebo univerzálně nakrájejí vše, co máte po ruce. Víte, jaké výhody vám kuchyňské nože nabízejí?

Nože na maso i chleba

Klasické kuchyňské nože, které najdete snad v každé domácnosti, jsou vyrobeny z čisté oceli. Lehce krájí vše, na co si jen vzpomenete. Sada vašich nožů by měla obsahovat nůž na pečivo, zeleninu, máslo nebo například vykosťovací nože. Vysokou ostrost naleznete u nožů z damaškové oceli, která je velmi tvrdá, odolná a trvanlivá. Mezi špičku ocelových nožů patří japonské kuchyňské nože, které mohou být vyrobeny například ze zmiňované damaškové oceli nebo uhlíkaté oceli. Další možností, kterou můžete zvolit, je keramika.

damašková ocel

Keramické nože nejsou na trhu již žádnou novinkou, ale svou popularitu si získávají krůček po krůčku. Keramické nože se stávají stále více oblíbenějším zbožím zejména díky specifickým vlastnostem. Ovoce, zelenina ani maso při krájení neztrácejí vitamíny, což je hlavní výhoda keramických nožů. Krájení s nimi je velmi pohodlné, protože jsou lehké. Čepel je tvrdá a její ostří je zachováno poměrně dlouhou dobu. Nejméně známý typ nožů se nazývá antiadhezní. Tento typ je levnější než keramické nože. Nemusíte se obávat zlomení čepele ani ztráty vitamínů při krájení. Antiadhezní povlak navíc zajistí, aby se vám jídlo nelepilo na čepel.

nože2

Kuchyňské nože vybírejte pečlivě. Krájení či porcování by se rozhodně nemělo proměnit v marný boj a nelichotivý výsledek. Všechny druhy nožů nabízejí výhody a nevýhody a je pouze na vás, jaké vlastnosti jsou pro vás stěžejní. Zpříjemněte si přípravu pokrmů a ulehčete si práci v kuchyni díky kvalitním kuchyňským nožům.

Autor úvodního obrázku:  zaykapix

Autor obrázku v textu:  John Neeman Tools

Autor obrázku v textu:  Shenzhen Knives