[php snippet=1]

Kuchyň je místností, kde je zapotřebí, aby spotřebiče byly funkční, dobře prostorově umístěné a samozřejmě aby splňovaly svůj účel. Při zřizování nové kuchyně či rekonstrukci staré, dojdete k bodu, který byste neměli podceňovat. Jde o výběr varné desky, která může velice pozitivně, ale také negativně ovlivnit spotřebu energií nebo délku přípravy jídla. Jaké jsou tedy kritéria, které by měly výběr varné desky provázet?

Nejdříve si vyberte vhodný typ

 indukce

Než začnete řešit technické parametry a design jednotlivých modelů varných desek, musíte si především vybrat vhodný typ. Varné desky dostupné na trhu se dělí na plynové a elektrické, které jsou dále rozděleny na litinové, sklokeramické a indukční. Každá z nich má samozřejmě nějaké výhody a nevýhody. U plynových desek můžete počítat s rychlým ohřevem, rozumnou cenu a jednoduchou regulaci. Elektrické varné desky s litinovými plotýnkami jsou levné, ale ohřev je zdlouhavý a spotřeba energií hrozivá. Sklokeramické desky jsou výhodné z pohledu bezpečnosti, údržby a rychlého ohřevu. Nejnovější typ tzv. indukční varné desky spotřebovávají minimum energií, lehce se udržují a také ohřev je poměrně rychlý. Nevýhodou je nutnost zakoupení speciálního nádobí s feromagnetickým dnem. Investice do nového nádobí se tak může promítnout i do několika tisíc korun.

 sklokeramika

Před výběrem si také promyslete, kolik potřebujete varných zón a tedy plotýnek, rozměry varné desky a v neposlední řadě také design, který by měl zapadnout do celkového konceptu kuchyně. Vaší pozornosti by také nemělo ujít ovládání, které může být dotykové, senzorové nebo mechanické. Při výběru rovněž nepodceňujte bezpečnostní hlediska, zvláště máte-li doma děti. Varná deska by pak měla mít dětskou pojistku a bezpečnostní zámek či indikátor zbytkového tepla. Varná deska v budoucnu ovlivní vaše pohodlí a komfort, který k vaření potřebujete. S výběrem proto nikdy nespěchejte!

Autor úvodního obrázku:  HHH Honey

Autor obrázku v textu:  BettaLivingUK

Autor obrázku v textu:  RichCassidy