[php snippet=1]

Vaření může být dokonalým kulinářským požitkem a to nejen díky čerstvým a voňavým ingrediencím, ale především při používání vhodně zvoleného nádobí. Nejen ke smažení využijete pánve, které dnes už nemusí nutně znamenat kulatý plech. Vybírejte pánev podle materiálu, tvaru i velikosti a užijte si vaření plné zábavy a zdraví!

Podle povrchu vnitřní plochy

 wok

Přípravu pokrmů na pánvi můžete provádět na několika různých vnitřních plochách. Mezi nejznámější patří PTFE, neboli polytetrafluoretylen, lidově známý jako teflon. Jedná se o nepřilnavou vrstvu, která se nepřipaluje a v českých domácnostech patří mezi nejběžnější. Chcete-li používat v kuchyni nerez, pak ji nezapomeňte rozpálit na vysokou teplotu, aby se nepřipalovala. Smaltované pánve nemají nepřilnavé vlastnosti, ale platí, že čím rozpálenější, tím méně se pánev připéká. Mezi novější povrchy, které se objevují na trhu posledních pět let, jsou keramické s nepřilnavými vlastnostmi. Časem nepřilnavé vlastnosti se ztrácí. Oproti tomu se ale dobře čistí. Keramický povrch může mít jakoukoliv barvu. U vnějšího povrchu pánve je třeba se soustředit na kvalitní provedení, které se nejen dobře udržuje, ale neztrácí ani pěkný vzhled. Podle tvaru můžete vybírat kruhové, čtvercové, oválné či hluboké. Mělké pánve jsou vhodné pro přípravu palačinek, pod hlubokými se můžete představit oblíbené wok pánve, které jsou ideální pro přípravu exotických pokrmů, číny nebo japonských nudlí.

 palačinky

V kuchyni by neměla chybět ani více zavřená pánev, jež slouží k dušení potravin. Rovněž existují více otevřené pánve pro snadné obracení obracečkou. Mlsné jazýčky ocení i lívanečník se 4 nebo více vylisovanými prolisy. Usmažit si tak můžete volská oka, lívance nebo miniplacičky. Při výběru pánví dejte rovněž pozor, na jaký typ spotřebiče ji budete využívat. Na plynové, elektrické a částečně i sklokeramické desky můžete použít téměř všechny typy. U sklokeramického povrchu musí mít pánev rovné dno, aby nedocházelo k úniku energie a zbytečně dlouhému vaření. Největší pozor při výběru nádobí věnujte v případě, že doma máte indukční varnou desku. U těchto povrchů je nezbytné, aby nádobí bylo opatřeno magnetickým dnem. Vyberte správně a užijte si pohodlné vaření podle svých představ!

Autor úvodního obrázku:  kitchendesigncentre

Autor obrázku v textu:  Matt Seppings

Autor obrázku v textu:  the brownhorse