[php snippet=1]

Baculaté krasavice v oranžových barvách právě zaplavily supermarkety i farmářské trhy. Co dobrého si můžete z těchto kulatých dýní připravit, jak se vyznat v různých odrůdách? V České republice navíc na podzim v říjnu pořádají pěstitelé vyřezávání dýní pro celou rodinu. Při výběru se řiďte několika zásadami – důležité je, aby plod byl pevný s neporušenou slupkou. Pokud je totiž dýně na povrchu seschlá nebo chytá plíseň, uvnitř vás nic dobrého nečeká. Plody musí mít pevnou neporušenou slupku a stopku. Oranžové dýně vydržím na suchém chladném místě i několik měsíců, malé zelené či žluté dýně spotřebujte do týdne. Vydlabané dýně můžete zamrazit, snězte ji pak do měsíce. To samé platí s polévkou, než do ní přidáte smetanu.

Nejoblíbenější odrůdy na trhu

 tykve

Nejznámější typ dýně, Hokkaidó, mívá oranžovou dužinu i slupku. Dýni nemusíte loupat a najde si všestranné uplatnění ve vaší kuchyni. Použít ji můžete do polévek, nákupů, salátek, do koláčů i jako přílohu k masu.  Voňavá muškátová dýně má sytě oranžovou barvu a silnou slupku s jemnější dužinou. Jak z názvu vyplývá, voní krásně po muškátovém oříšku a hodí se především pro orientální jídla a nákypy. Na trhu můžete rovněž zakoupit jemnou máslovou dýni s měkkou dužinou, která se rychle uvaří a přejme chuť koření. Uplatníte ji při pečení koláčů, sušenek a cheesecaků, nákypů i polévek. Žlutozelenou žíhanou dýni můžete koupit pod názvem špagetová dýně. Dorůstá obrovské délky a uvařená dužina připomíná svým vzhledem špagety. Rovněž ji tak můžete servírovat – s pestem a sýrem nebo rajčatovou omáčkou.

 špagetová dýně

Na trhu jsou k dostání také patisony nebo žaludové tykve. Oválné plody tykve jsou známé pod svým anglickým názvem Acorn Squash. Nejčastěji jsou podávané plněné nebo jako kaše. A jak upravit patison? Tyto malinké žluté, bílé a zelené plody připomínající zmenšeninu vanilkové tykve , Patisony můžete uvařit vcelku v páře nebo ve vývaru a podávat je jako přílohu k masu nebo obalit jako malé chutné řízečky.

Autor úvodního obrázku:  Kam’s World

Autor obrázku v textu:  Slideshow Bruce

Autor obrázku v textu: farmavicenil