Zahradní okénko: dýňové pokušení


Baculaté krasavice v oranžových barvách právě zaplavily supermarkety i farmářské trhy. Co dobrého si můžete z těchto kulatých dýní připravit, jak se vyznat v různých odrůdách? V České republice navíc na podzim v říjnu pořádají pěstitelé vyřezávání dýní pro celou rodinu. Při výběru se řiďte několika zásadami – důležité je, aby plod byl pevný s neporušenou slupkou. Pokud je totiž dýně na povrchu seschlá nebo chytá plíseň, uvnitř vás nic dobrého nečeká. Plody musí mít pevnou neporušenou slupku a stopku. Oranžové dýně vydržím na suchém chladném místě i několik měsíců, malé zelené či žluté dýně spotřebujte do týdne. Vydlabané dýně můžete zamrazit, snězte ji pak do měsíce. To samé platí s polévkou, než do ní přidáte smetanu.

přečíst více