Bylinky v kuchyni nejsou jen zelenou dekorací, ale rovněž zdravou voňavou ingrediencí a léčivým pomocníkem na všechny neduhy! Mezi základní a kuchyni naprosto nepostradatelné bylinky patří tymián, rozmarýn, pažitka, bazalka a petrželka. Kromě toho existují další zdravé bylinky používané často jako koření. Drůbeží maso se skvěle doplňuje s tymiánem, rozmarýnem a šalvějí. Chuť hovězího zvýrazní zase estragon, zelený pepř nebo tymián a vepřové maso jednoduše ozvláštníte majoránkou či zázvorem. Telecí maso si zaslouží šalvěj či oregano a škodu nenaděláte ani s mátou anebo koprem.
vaření
Jak si vybrat správnou varnou desku?
Kuchyň je místností, kde je zapotřebí, aby spotřebiče byly funkční, dobře prostorově umístěné a samozřejmě aby splňovaly svůj účel. Při zřizování nové kuchyně či rekonstrukci staré, dojdete k bodu, který byste neměli podceňovat. Jde o výběr varné desky, která může velice pozitivně, ale také negativně ovlivnit spotřebu energií nebo délku přípravy jídla. Jaké jsou tedy kritéria, které by měly výběr varné desky provázet?
Zahradní okénko: Bylinky do vaší kuchyně i lékárničky I.
Venku to sice vypadá na pořádnou zimu, ale vy si můžete i během zasněženého či deštivého období dopřát chuť čerstvých bylinek, které se hodí nejen do salátů, pokrmů a polévek, ale chybět by neměly ani ve vaší domácí lékárničce. Na které bylinky vyhradit místo v kuchyni? Máme pro vás pár tipů, ze kterých si vybere skutečně každý!
Zahradní okénko: dýňové pokušení
Baculaté krasavice v oranžových barvách právě zaplavily supermarkety i farmářské trhy. Co dobrého si můžete z těchto kulatých dýní připravit, jak se vyznat v různých odrůdách? V České republice navíc na podzim v říjnu pořádají pěstitelé vyřezávání dýní pro celou rodinu. Při výběru se řiďte několika zásadami – důležité je, aby plod byl pevný s neporušenou slupkou. Pokud je totiž dýně na povrchu seschlá nebo chytá plíseň, uvnitř vás nic dobrého nečeká. Plody musí mít pevnou neporušenou slupku a stopku. Oranžové dýně vydržím na suchém chladném místě i několik měsíců, malé zelené či žluté dýně spotřebujte do týdne. Vydlabané dýně můžete zamrazit, snězte ji pak do měsíce. To samé platí s polévkou, než do ní přidáte smetanu.
Kuchyňské váhy – přítel vaření
Jestliže je kuchyň vámi nejčastěji navštěvovaným místem v bytě a vaření je vaší vášní, musíte být správně vybaveni vším potřebným, co k pečení lahodných moučníků a vaření dobrůtek budete potřebovat. Kromě kvalitních nožů, nádobí a příslušenství budete potřebovat také správnou kuchyňskou váhu, která vám bude nápomocna během každého vaření. Ale jak vybrat tu správnou?