Zahradní okénko: Bylinkobraní ve vaší kuchyni


Bylinky v kuchyni nejsou jen zelenou dekorací, ale rovněž zdravou voňavou ingrediencí a léčivým pomocníkem na všechny neduhy! Mezi základní a kuchyni naprosto nepostradatelné bylinky patří tymián, rozmarýn, pažitka, bazalka a petrželka. Kromě toho existují další zdravé bylinky používané často jako koření. Drůbeží maso se skvěle doplňuje s tymiánem, rozmarýnem a šalvějí. Chuť hovězího zvýrazní zase estragon, zelený pepř nebo tymián a vepřové maso jednoduše ozvláštníte majoránkou či zázvorem. Telecí maso si zaslouží šalvěj či oregano a škodu nenaděláte ani s mátou anebo koprem.

Nasaďte na zahrádce, spotřebujte v kuchyni

 byliny

Také jste určitě viděli v supermarketech čerstvé bylinky v malých květináčích, které ale brzy zvadnou. Proto je lepší si je vypěstovat doma nebo si pořídit speciální dózu pro uchování čerstvosti déle, než jeden týden. Takové dózy prodává například Tescoma, ale vyrobit si je můžete i sami doma. Stačí nalít do spodní části květináče či nádoby vodu a namočit do ní bylinky. Na bylinky vložte poklop a dejte do ledničky. V kuchyni by vám rovněž neměly chybět speciální nůžky na bylinky, které používejte výhradně na zelené rostlinky. Jsou opatřeny několika nůžkami za sebou a bylinky vám nastříhají opravdu nadrobno. Bojíte se, že bylinky nespotřebujete a zbytečně vám uvadnou? Nezoufejte! Větší úrodu můžete usušit na horší časy, nechat zmrazit nebo naložit do oleje a udělat tak originální voňavou a moc chutnou marinádu. A které byliny na zahradě najdou uplatnění? Rozhodně si pořiďte medvědí česnek. Ten má jemnější chuť než pravý český česnek a skvěle dochutí pomazánky, pesta nebo hlavní masité chody. Oblíbenou bylinkou českých kuchyň je pažitka. Nejlepší je čerstvá a využívá se do pomazánek, polévek, chlebů, brambor či jako ozdoba na talíř.

 pažita

Libeček je často pěstovaný u našich zahrádkářů. Jedná se o tradiční polévkové koření s výraznou chutí i vůní. Listy můžete využít jako ozdobu zeleninových jídel. Udělejte si místečko také na kopřivu! Ta je nejen vhodná pro odvar čaje, ale také se hodí do kosmetiky na vlasové zábaly či pleťové masky. Kopřiva čistí, detoxikuje a povzbuzuje metabolismus. Z vlastní zahrádky si budete moci být jisti, že je kopřiva čistá a stejně tak využijete voňavou majoránku, která se sice používá především sušená, ale patří do bramboráků, polévek i bramboračky. A které bylinky pěstujete vy?

Autor úvodního obrázku:  decorology

Autor obrázku v textu:  sonja-ksu

Autor obrázku v textu:  a.pitch

Ohodnoťte post

Napsat komentář